Mergelheuvelland tocht voor het eerst in clubkleuren

Het doel is om enkele marathons te rijden, competitief dat wel! Lekker trainen en vooral genieten op de mountainbike. Ben inmiddels (bijna) 43 en rij sinds 1989 op een mountainbike, voor de jonkies onder ons; toen reden we op stalen fietsen met een stalen voorvork. Mijn naam? Sander Kuik, woon in Tegelen samen met vrouw en kinderen. Sinds kort heb ik me aangesloten bij MTB Baarlo.

Na wat heen en weer mailen hadden we eindelijk een date. Ik mocht bij Ton kleding komen passen. Helaas viel de (laatste) training van afgelopen donderdag in het water. Vandaag, zaterdag 17 september, is het dan de dag! Eindelijk kan dat tenue aangetrokken worden en kunnen we ervaren of het verborgen krachten geeft.

Plaats van handeling: Mergel Heuvelland 2 Daagse in St. Geertruid. Samen met Luuk Peeters richting het zuiden gereden. Doel was om de 100 Km route te gebruiken als voorbereiding op de Bart Brentjens Challengs / NK Marathon in oktober. We kwamen na de finish tot een verrassende conclusie.

Is het slim om met zoveel mensen te gaan fietsen in de Voerstreek, de route brengt ons immers haast tot aan Verviers? Je splitst ze gewoon in MTB en race, dat scheelt al. Vervolgens maak je verschillende afstanden en het zal allemaal wel meevallen. Na de scheiding van de 70 en de 100 Km werd het inderdaad rustiger op het parcours. Kort daarvoor stonden we nog met velen gelijkgezinden in de rij. Er zal wel wat spannends zijn grapte de een, twee kabouters in het bos was mijn reactie. Al wandelend (activiteit nummer 2) moesten we 2 hekjes passeren waarbij we ook nog aan gewichtheffen mochten doen. Fietsen op de nek en hup.

Wat al snel opviel was de grote hoeveelheid stof. Het leek wel de Marathon des Sables. Deze hardloopwedstrijd, misschien wel de zwaarste ter wereld, organiseert men in de Sahara. Deelnemers worden hierbij, net als ons vandaag, geteisterd door een lekker potje stofhappen. We voegen stofhappen op onze lijst toe. Op de klimmetjes geef ik er meestal een flinke snok aan om zo wat intervalletjes toe te voegen, het loopt gesmeerd.

Terugkomend op de grote hoeveelheid deelnemers: naast de bottlenecks die je op de route tegenkomt is het verschil in niveau ook bepaald niet gelijk. Half vallend, struikelend over boomwortels, (hard)lopend banen de mindere goden hun weg door het Belgische landschap. Het dwingt Luuk en mijzelf om ook enkele kleine stukjes versneld, trail runnend, af te leggen. Overigens kwamen we die trail runners ook nog echt tegen. Ook zij waren bezig met een uitdaging van formaat, helaas voor een stukje op ONS parcours.

Op enkele plekken blijken de pijlen verdwenen of wij hebben te veel stof in de ogen. Lekker puzzelen op een aantal momenten. We zijn als mensen net kuddedieren, dus als er één rijder verkeerd gaat, neemt hij een hele horde mee. Na verloop van tijd slaat de twijfel toe en volgt de conclusie: geen bordjes meer, dus terug. Gratis wat meer kilometers en hoogtemeters, het was immers een training.

Op de home-stretch bleek mijn batterij iets groter dan die van Luuk. Toch nog even werken aan mijn doelen. Al stuiterend als een volleerd turner geef ik de laatste 15 Km nog eens vol gas. Kijken of het voedingsschema werkt en of we het lichaam nog wat verder kunnen pushen. Nadat Luuk ook de feesttent heeft bereikt sluiten we de mooie dag af met een selfie en de conclusie: Mergel Heuvelland 2 Daagse is een echt multi-sport evenement en dat clubtenue zit best lekker. Die verborgen krachten? Ach soms wel, maar misschien ook niet. Toch maar eens wat vaker aantrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *