XC MPL Stappenbelt Apeldoorn 28-03-’16

Op 28 maart 2016 is de MPL Stappenbelt in Apeldoorn verreden. Hier werd door 6 rijders van MTB Baarlo deelgenomen; 3 in de categorie Masters 40+ en 3 in de categorie nieuwelingen. De uitslagen:

Nieuwelingen:
19 Stef Hendriks
22 Noud Peeters
39 Glenn Caumans

Masters 40+:
16 Harrie Peeters
24 Peter Nielen
45 Luuk Peeters

 

Hieronder het verslag zoals deze dag door onze trainer Bart Hanssen werd ervaren.

Als trainer ga je natuurlijk ook eens af en toe naar een wedstrijd om te zien hoe onze jongens het doen.
Soms zie je zaken die je op de training niet opvallen of die je in de trainingen kunt gaan toepassen.
Op tweede paasdag ben ik daarom naar Apeldoorn afgereisd om onze nieuwelingen aan het werk te zien.
Apeldoorn; de plek waar de allereerste officiële mtb wedstrijd van Nederland werd verreden.

 

Voordat de nieuwelingen hun wedstrijd mochten gaan rijden kwamen op het parcours de masters en de amateurs in actie.
De eerste wedstrijd werd verreden op een erg glibberig parcours. In de finishzone lagen enkele wat meer technische passages.
De rest van het parcours heb ik niet gezien. Een passage werd net voor de start van de nieuwelingen wedstrijd veranderd. De amateurs en de masters hadden op die plek de keus uit drie mogelijkheden:
– links een sprong over een balk, daarachter een opening, met een landing op een dalend stuk waarbij je nauwelijks snelheid verloor.
– midden kon je over een lagere balk fietsen, je verloor dan wel snelheid en kwam minder goed voor de volgende bocht uit.
– de chicken way, geen balk en ongeveer even snel als het midden stuk.

 

Omdat het parcours opgedroogd was werd door de organisatie besloten om het midden stuk te blokkeren. Je kon dus alleen nog maar kiezen uit de chicken way of de sprong. De sprong was eigenlijk niet zo moeilijk maar het kan wel een blokkade opleveren in je hersenpan. In de wedstrijd was er een renner die voor de sprong koos, maar niet fietsend: hij deed deze lopend. Slim, want zo was hij toch nog iets sneller dan via de chicken way. Ook was er nog een steile afdaling met boomstammen en enkele stenen. Hier was de chicken way zo’n 5 – 8 sec langer dan de ‘rock garden’. De nieuwelingen hadden er zin in. Op het moment dat ze zich echt wilden gaan opwarmen werden de hemelsluizen even open gezet en viel de regen met bakken uit de lucht. Dus snel maar weer die mooie clubtent opgezocht om te schuilen.

 

De laatste 10 minuten voor de start stonden de nieuwelingen al opgesteld in de regen. Het parcours was op sommige plekken weer glibberig. Ik denk dat er niet 1 renner is geweest die niet ergens weggleed. Onze jongens hadden niet zo’n hele goede start. Alle drie zaten ze rond de 25ste plek na de eerste bocht. Stef, die het slechtste weg, was schoof de eerste ronde een flink stuk naar voren en bleef de hele wedstrijd rond de twintigste plek rijden. (werd uiteindelijk 19e). Noud zat op een gegeven moment slechts 10 sec achter Stef maar het lukt hem net niet om tot bij de Stef te komen. In de laatste twee ronden reden er  nog twee renners aan Noud voorbij, een mooie 22 plek was zijn resultaat. Noud en Stef reden de ‘rockgarden’ elke ronde netjes omlaag. Glenn koos voor de chicken way. Hij had wel wat moeite met de modder; we hebben hem enkele malen weg zien glijden. Een tip voor Glenn, kies voor het gras als dat mogelijk is. Kies ook voor een grotere buitenbocht, dan rijd je meer om de modder heen.

 

Het is misschien ook een idee om de ‘rockgarden’ te lopen. Volgens mij verlies je dan minder tijd dan dat je helemaal de chicken way neemt. Ik denk dat je daar ook aan moet denken. Op welke manier ben ik het snelste. Daar gaat het in de wedstrijdsport uiteindelijk om: zo snel mogelijk zijn. Daarnaast ben ik wel benieuwd naar hun rondetijden. Daar kunnen jullie zelf ook naar kijken, welke ronde was ik het snelste? Heb ik constant gereden, had ik nog iets over voor de laatste ronde? Allemaal zaken waar je van kan leren.
Het viel mij wel op dat onze jongens heel goed vooruit kijken, hierdoor kunnen ze ook snel anticiperen op ‘onverwachte’ situaties en snel kiezen voor een andere smart line. Jongens succes in de volgende wedstrijden.

 

Foto’s staan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *